Meny Stäng

Ventilation

Vi lever de flesta av oss många timmar inomhus. Därför är det viktigt att man underhåller sin ventilation. Genom att kontrollera och ta hand om din ventilationsanläggning kan man hålla driftkostnaderna nere samt hålla ett friskare inomhusklimat. Det kan vara allt från att kontrollera och rensa intagsgaller, byta filter till att optimera systemet. Vi har möjlighet att ta fram de flesta reservdelar samt filter till er unika anläggning och har bred kunskap på olika fabrikat.

Vi hjälper kunder i Linköping, Åtvidaberg och Mjölby med omnejd.

Minska energiåtgången – spara pengar

Bor man i en villa från 1970-talet och har idag bara frånluft från kök och badrum med tilluftsventiler med självdrag så finns möjligheten idag att spara drygt 30% av uppvärmningskostnaden. Detta om man installerar ett aggregat med värmeväxling och har rätt förutsättningar för övrigt i fastigheten. Däremot om man har ett flerfamiljshus och installerar ny ventilation kan man spara energiförbrukning upp mot 50% vid rätt förutsättningar.

Flera bostäder idag har kommit till den åldern att det är dags att göra stora renoveringar. Ibland så omfattande att man gör om fastigheten från grunden. Detta är ett ypperligt tillfälle att samtidigt få ner huset energikostnad och på så vis i längden spara pengar och få ett bättre inomhusklimat. Det finns alltid olika lösningar och alla projekt har unika lösningar. Man bör alltid ha med sig att täta huset från yttre påverkan, dessutom tänka på hur mycket luftväxling som krävs i bostaden för bästa resultat. Idag när många av oss tillägg isolerar för att hålla ute kylan blir våra hus tätare vilket gör att kravet på bra ventilation ökar.

Det finns flertalet undersökningar/studier som visar vikten av bra ventilation. Man har sett att man bland annat minskar risken för allergier och astma, men även bidrar det till en bättre hälsa över lag. Det man även kan utläsa är att produktiviteten på arbetet ökar och man blir mer effektiv.

Ventilation

Fungerar er ventilation – egenkontroller

Det kan vara svårt att veta hur ens ventilation mår eller fungerar. Hur ska man veta om man kan förbättra det för att spara energi eller få ett friskare inomhusklimat vilket kan leda till piggare dagar/kvällar. Många kan bli trötta eller få huvudvärk vid dålig luft. En vuxen person andas in omkring 20,000 liter luft varje dag. Med det i minnet kan man tänka på hur viktigt det är med bra ventilation.

Några enkla saker man kan tänka på eller knep att testa själv hemma för att få en uppskattning till hur er ventilation fungerar.

  • Ta ett A4-papper eller hushållspapper och håll vid frånluftsventilen (badrum, kök). Om pappret inte suger fast så kan man behöva undersöka ventilationen.
  • Om man få lukt från att man lagar matt eller dyl. på ställen man inte är vid kan det betyda att det är någon fel på färdriktningen på luften vilket borde undersökas.
  • Har ni efter besöket i duschen kvar imma på spegeln efter ca 30 minuter eller får kondens på insidan av fönstren, så bör ventilationen kontrolleras då det är tecken på att ventilation kan vara undermålig.
  • Det kan även vara så att man känner röklukt fast ingen har rökt i närheten eller att brevlådan visslar eller suger tag när man ska öppna. Ibland kan dörrar vara svåra att öppna för att ventilationen är felaktig och suger in dörren. Detta känner man ofta ganska väl när man ska gå ur bostaden.
%d bloggare gillar detta: